Hva er galt med islam?

Er det Islam som er problemet, eller er det de som definerer Islam for oss som er det?

Orlando-skytingen har satt i gang en ny og opphetet debatt om liberale amerikanske våpenlover, og om homofili og islam. Islam-kritikere hevder at Orlando er en vekker. De mener at det er på tide at muslimer tar et oppgjør med det inngrodde homohatet, og at det må bli slutt på å akseptere undertrykking av homofile i religionens navn. Det krever at Orlando-skytingen setter i gang arbeid som kan danne grunnlag for en reform av islam. I flere muslimske land er det dødsstraff for homofili.

«Hva er galt med Islam?». Det startet en av verdens ledende og anerkjente islameksperter, franske Oliver Roy, med å spørre forsamlingen, da han holdt foredrag i Oxford dager etter Charlie Hebdo angrepet i Paris januar 2015. Det var nemlig spørsmålet alle stilte etter at Kouachi brødrene hadde drept uskyldige fordi satiremagasinet hadde karikert profeten Muhammed. Den gang satte skytingen i gang debatt om islam og ytringsfrihet.

Spørsmålet om hva som er galt med Islam stilles igjen etter at 29 år gamle Omar Mateen skjøt og drepte 49 personer på en nattklubb i Orlando. Mateen hadde sverget troskap til terrorgruppen IS. Men alt tyder på at han var en soloterrorist og ikke hadde direkte forbindelser til IS eller var instruert av det sentrale lederskapet. Det er også opplysninger om at Mateen selv var homofil. Hans uklare forbindelser til terrorgruppen og egentlige motiv er dermed uklare.

Solo-terroristene eller såkalte «lone wolves» er den nye trusselen. Det blir stadig flere av dem, de er våre egne borgere, de kommer under radaren, og tar en blodig hevn på samfunnet de er en del av ved å angripe konserter, utesteder og glad ungdom. De sverger troskap til IS og andre islamistiske nettverk kort tid før terroren utføres, og henter teknisk og ideologisk innføring i hvordan de blir drapsmaskiner på internett.

Olivier Roy kaller det «scene-vold». Han mener denne type terror ikke har noe med islam å gjøre. Det er psykopater som har et sterkt ønske om å bli sett og hørt, og ser likhetstrekk mellom denne type terror og de som står bak skolemassakre i USA. Personene vil dø, men ikke ubemerket; de ønsker alles oppmerksomhet når de tar sitt eget liv og flest mulig andres samtidig. Angrepene er nøye planlagt og regissert, det filmes og dokumenteres, og er motivert av hevn. Personene vil ikke forhandle fordi de ønsker ikke annet enn å ta flest mulig liv. En gjennomgang organisasjonen Everytown for Gun Safety har gjort viser at det i gjennomsnitt skjer skoleskyting en gang i uken i USA.

Den gode nyheten er at utviklingen på bakken i Irak og Syria viser at IS mister terreng. Det siste er at irakske styrker, støttet av den amerikanskledede koalisjonen, nå er i ferd med å ta over den sentrale byen Falluja.

Den dårlige nyheten er at voldsforherligelsen til IS sprer seg som en pest, en gift som ikke ser ut til å ha noen militær kur alene. IS har gitt soloterrorister verden over en mening med å drepe. Trusselbildet har også blitt mer uoversiktlig.

Orlando-skytingen er en tragedie og setter åpne, liberale, sekulære samfunn på prøve. Republikanernes presidentkandidat Donald Trump gjentar budskapet om at USAs grenser må stenges for muslimer. Han glemmer at Orlando-terroristen var en amerikaner. Det samme var en av drapsmennene på San Bernardino og Food Hood. Hatet, det onde, kommer ikke alltid utenfra. Forklaringene er ikke alltid enkle.

Denne uken var den iranske utenriksministeren på Norgesbesøk. Da han talte til en forsamling på PRIO sammen med utenriksminister Børge Brende, startet han med å fordømme Orlando-skytingen, og omtalte det som terror. Iran regnes som et av verdens verste land å være homofil i. Likevel var det ingen sympati eller støtte drapsmannen kunne få fra det strenge islamske regimet.

Bør det tas et oppgjør med homohatet? Ja.

Handlet Orlando-skytingen om Islam? Nei.

Spørsmålene om Islam og homofili, om islam og kvinnesyn, og andre spørsmål som er av betydning for hvordan muslimer lever livene sine, og hvordan eldgamle tekster kan forstås og settes i sammenheng i dagens verden er svært viktige. Spørsmålene er også altfor store og betydningsfulle til at terroristen fra Orlando, Breivik i Orlando, skal få sette agendaen for hvordan den debatten skal tas.

Som Olivier Roy avsluttet foredraget sitt i Oxford med å si: «Hva er galt med Islam? Og hva sier Islam egentlig? Du finner det svaret du vil finne, avhengig av hvem du spør».