Legen som fikk bin Laden fanget

I Pakistan soner en lege en dom på 33 års fengsel. Årsak: For fem år siden hjalp han CIA å spore opp Osama bin Laden.

Amerikanerne feirer at det er fem år siden de tok Osama bin Laden. Helt sentral i historien om hvordan 1990- og 2000-tallets mest ettersøkte mann ble tatt, står en pakistansk lege. Shakil Afridi ble hyllet som en helt i USA etter at han hjalp den amerikanske etterretningen med å finne al-Qaida-lederen. Det viste seg at Osama bin Laden ikke hadde gravd seg ned i noen hule, slik som Saddam Hussein. Han ble heller ikke funnet i bortgjemte, øde og ukontrollerbare stammeområder, ingenmannslandet mellom Afghanistan og Pakistan.

Skjulestedet var derimot den pakistanske byen Abbotabad, kun 100 km unna hovedstaden Islamabad. Her bodde terroristen sammen med familien sin i et gigantisk, luftig, tre etasjers murhus på en enorm eiendom omgitt av høye gjerder. Abbotabad er hjem for det pakistanske militærets krigsskole. Blant Osama bin Ladens naboer var derfor mange pensjonister fra hæren, og mistankene mot deler av den pakistanske etterretningen økte etter aksjonen. Ga etterretningen bin Laden beskyttelse? Ja, svarer den prisbelønte gravejournalisten Seymour Hersh. Han hevder at pakistanerne holdt Osama bin Laden med støtte fra Saudi-Arabia, og det hadde de gjort helt siden 2006.

Den pakistanske legen Shakil Afridi hjalp CIA å spore opp bin Laden ved å sette opp et falskt vaksinasjonsprogram i området der amerikanerne mistenkte at al-Qaida-lederen skjulte seg. Barna i familien til bin Laden ble tilsynelatende vaksinert mot Hepatitt B, men i virkeligheten tok Afridi DNA-prøver av dem. Disse prøvene ble sammenholdt med blodprøver som CIA hadde skaffet seg etter at søsteren til Osama bin Laden døde på et sykehus i Boston. Det var helt match og prøvene etterlot ingen tvil: Det var al-Qaida-lederen som skjulte seg bak den festningsaktige fasaden i Abbotabad. Den 28. april 2011 fikk president Barack Obama spørsmål om USA skulle gå i gang med den risikable operasjonen på pakistansk jord. Tre dager etter satt presidenten i situasjonsrommet i Det hvite hus og fulgte den dramatiske aksjonen direkte da spesialstyrker fra Navy Seal tok seg inn i huset og drepte bin Laden.

Den pakistanske etterretningen hevdet de ikke ble informert om aksjonen, og fikk kastet Afridi i fengsel. I 2012 ble legen dømt til fengsel i 33 år. Han soner fremdeles.

Tidligere forsvarsminister i USA Leon Panetta, var direktør for CIA da Osama bin Laden ble tatt, og snakket varmt om Afridis nøkkelrolle i operasjonen for å fange bin Laden. Hillary Clinton, daværende utenriksminister, anerkjente det samme og reagerte sterkt da Pakistan fengslet Afridi, hun sa USA ville fortsette å presse Pakistan til Afridi ble satt fri.

Amerikanerne kuttet i 2012 bistanden til Pakistan med 33 millioner dollar: En million dollar for hvert år Afridi måtte sone i fengsel.

I et intervju med Fox News for noen dager siden sier Donald Trump at han ville klart å få den pakistanske legen løslatt på to minutter.

«Pakistan er ikke en venn av USA», sier ankeret fra Fox News. «Legen som faktisk hjalp oss amerikanere med å fange bin Laden ble kastet i fengsel av pakistanerne. Ville du fått ham løslatt?»

«Ja, jeg tror jeg ville fått ham ut av fengsel på to minutter. Jeg ville sagt: få ham ut! Og da ville han sluppet ut. Vi gir mye penger til Pakistan. Veldig mye penger. Og da ville de gjort det. De har ingen respekt for oss, de tar oss for gitt, og pengene våre for gitt».

Trump har hisset på seg pakistanerne etter uttalelsene. Politikere i Pakistan sier at de ikke vil la seg diktere av amerikanerne. Men Trump står ikke alene. Amerikanerne er slett ikke fornøyde med at pakistanerne ikke lytter når de har fått penger til å bygge opp et av verdens mektigste og mest avanserte forsvar.

Nylig ga USA pakistanerne beskjed om at de selv får betale for kjøpene av sine åtte nye F-16 jagerfly, etter at amerikanerne tidligere hadde sagt seg villig til på betale 430 av tilsammen 700 millioner dollar. Kongressen har nå stemt mot avgjørelsen om å delfinansiere kjøpet, og Pakistan sitter med gigantregningen selv.

Så gjenstår det å se om pakistanerne finner en passende måte å løslate Afridi på etter at pengekranen fra Washington trues med å skrus igjen. Legen koster Pakistan dyrt. Og for Afridi: en hjelp med å fange bin Laden som ble sett på som forræderi.