Iran og det nye Midtøsten.jpg

Iran og det nye Midtøsten (2018)

Iran – Midtøstens beste håp eller regionens største fare?

 

Iran er Midtøstens voksende stormakt. Den bitre rivaliseringen med Saudi-Arabia og bekjempelsen av IS har gitt landet en nøkkelposisjon i regionen. På den ene siden kan Iran spille en avgjørende rolle for å bekjempe terrorisme og være en nær alliert for Vesten. På den andre siden har landet siden Khomeinis revolusjon i 1979 blitt beskyldt for å eksportere terror til resten av verden. Er Iran egentlig en venn eller fiende? Og hvorfor valgte et kulturelskende folk et fundamentalistisk prestestyre?

Mah-Rukh Ali forsøker å finne svar gjennom en reise i Irans nære politiske historie.

«En fascinerende innføring i iransk kultur og politikk. Tilgjengelig og fengende for alle interesserte.» ― Sverre Lodgaard, Norsk Utenrikspolitisk Institutt
 
mahrukhali_trusselen_fra_is.jpg

Trusselen fra IS (2015)

Terror, propaganda og ideologi

 

Sommeren 2014 blir verden kjent med terrorgruppen IS. Med brutal vold okkuperer IS store områder i Midtøsten, og hevder å ha gjeninnført det islamske kalifatet.

IS utgjør i dag den største terrortrusselen verden står overfor. Gruppen fortsetter å rekruttere fotsoldater, og har det siste året gjennomført flere store terrorangrep i Frankrike, Danmark, Saudi-Arabia, USA, Tunisia og Kuwait.

Samtidig raser kampene i Irak og Syria, og millioner er drevet på flukt. Europa er vitne til den største flyktningkrisen i moderne tid. Hvordan skal vi forstå det som skjer? Hva er IS? Hvordan ble IS skapt og hva vil de?

Mah-Rukh Ali skriver i denne boken om vår tids mest komplekse og skremmende trussel.

Boken har solgt 27 000 eksemplarer.