Mørkemenn i dagslys

På svære plakater i høstkalde Berlin ser vi to sommerbrune kropper i bikinitruser. «Burka?» Spør plakaten «Vi liker bikini». Avsenderen er AfD, det innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland. Det unge og høyreekstreme partiet i Tyskland, som på ferske meningsmålinger ser ut til å gjøre et svært godt valg, kan bikke 10 prosent. Frauke Petry, som er partileder, har tidligere uttalt at politiet, om de finner det nødvendig, bør skyte migranter som forsøker å ta seg inn i landet ulovlig. AfD kan ende opp med å bli Tysklands tredje største parti. Med andre ord: Tyskland er i ferd med å bli svært splittet.

De siste dagene har tyske Facebook-brukere og Twitter-brukere blitt møtt med forstyrrede og ubehagelige reklamer for partiet. Et kart over Europa er illustrert med en statistikk over IS-angrep, etterfulgt med teksten «sporene av en verdenskansler i Europa». Slik skal AfD skremme velgerne fra å stemme på forbundskansler Angela Merkel og hennes parti; ved å stemple henne som terrorist fordi hun viste sympati med flyktningene som strømmet til Europa i 2015.

Langt mer aggressive og pågående politiske hatkampanjer er ventet de neste dagene da partiet, ifølge Der Spiegel, planlegger å bruke tre millioner euro på politisk reklame. Bak det hele står et amerikansk reklamebyrå som har hjulpet Donald Trump, britiske EU-kritiske Ukip og med Likud-partiet i Israel.

AfD har vokst seg inn i Tysklands maktkorridorer i løpet av rekordtid. For det var etter flyktningkrisen at partiet virkelig skjøt fart, og siden har hatefulle ytringer blitt en del av det politiske ordskiftet. Tyskland er Norges aller viktigste handelspartner utenfor Skandinavia og EUs største økonomi. Hva som skjer i Tyskland blir sentralt for hele Europa. Det er en skremmende tanke.

Det er bare få uker siden den stygge protestmarsjen i Charlottesville i Virginia i USA, der flere tusen, sinte, høyreekstreme menn gikk ut mot myndighetenes beslutning om å fjerne en statue av Robert E. Lee. Han var general og døde i 1870, men statuen hans vekkes til live og blir et ferskt symbol på den nyrasistiske bevegelsen som vokser frem i USA, Tyskland, Sverige. Den er ikke nasjonalistisk, fordi den bygger ikke på nasjonale verdier eller tradisjoner, men iscenesetter en historieløs rammefortelling for å samle rasister i ulike land.

General Robert E. Lee giftet seg inn i velstående familie som holdt slaver, og overtok svigerfarens oppgaver da han døde. Lee ble kjent for å være brutal, kald og spesielt ond mot slavene. Dette er mannen amerikanske hataktivister nå hyller. Demonstrasjonen den 12. august, som ble dratt i gang av Jason Kessler, tidligere journalist og nå medlem i ekstremistgruppen som kaller seg «proud boys» fikk et desto mer tragisk og sjokkerende utfall da en bil kjørte inn i massene av antirasister som hadde møtt opp, og en person ble drept. Donald Trump ble senere kraftig kritisert av både republikanere og demokrater fordi han nektet å klart fordømme høyreekstremistene.

Charlottesville handler ikke om symboler eller ytringsfrihet. Charlottesville er blitt en inspirasjon for rasister verden over. Kreftene er sterkere enn vi er i stand til å ta innover oss, og de velges til ansvarlige verv og maktposisjoner. USA er langt unna Europa, men med et Tyskland i en stadig mer ekstrem høyredreid retning, forsøples ikke bare ytterpunktene i det politiske landskapet, men hele spekteret av politiske partier farges og en opparbeidet anstendighet i politisk debatt og tone endrer kurs, også her i Norge.

Disse hvite, sinte, mennene mener de forteller den «egentlige sannheten». Sannheten de forteller vil du ikke finne andre steder, fordi det bare er de som kjenner den. All kritisk mediedekning bekrefter deres verdensbilde; de må fortsette sin kamp og rett til å hate muslimer og innvandrere. Nylig uttrykte FNs rasediskrimineringskomité bekymring for det økende antallet demonstrasjoner og protester med rasistiske undertoner.

Tidligere har de vært mørkemenn. I dag er de hvite menn som trer ut av mørke. Reklamebyrået som nå lager kampanjer for tyske AfD har som viktigste mål å lage kampanjer som gjør at folk skal skamme seg mindre for at de stemmer høyreekstremt. Velgere oppfordres til å lage solidaritetsvideo med AfD-logo, for å fjerne skammen knyttet til å være rasist.

I USA døde general og slaveholder Robert E. Lee for 147 år siden. I Tyskland var annen verdenskrig over for 72 år siden. Mørkemenn i dagslys tilhører fortiden.