Klestrøbbel

I Saudi-Arabia er det bråk etter at en ung kvinne la ut en video av seg selv på sosiale medier, ikledd miniskjørt og topp. Mens noen forsvarer henne og mener kvinnen, med kallenavnet «Khulood», er svært modig, er det andre som mener hun må straffes hardt. Reaksjonene er voldsomme, og saken engasjerer bredt.

Kvinner i Saudi-Arabia er nemlig pålagt å bruke abaya offentlig: en heldekkende drakt som inkluderer hår. Kvinner må ha en mannlig verge, en bror, ektemann eller far, som tar avgjørende valg for henne gjennom livet. Kvinner kan ikke kjøre bil. Kvinner må følges av en mann utendørs, og må ha skriftlig tillatelse fra et mannlig familiemedlem hvis hun skal jobbe og studere. Arbeidsgiver er pålagt å holde kvinner segregert.

I videoen, som har gått viralt på Facebook, Twitter og Snapchat, er kvinnen iført et skjørt der hun går i Ushaiqer, et historisk sted i den ultrakonservative provinsen Nadj, drøye 160 km fra hovedstaden Riyadh. I Nadj står wahabismen, den bokstavtro og radikale tolkningen av islam, sterkt.

Den Saudi-Arabiske skribenten, Ibrahim al-Muayif, skriver til sine 41.000 følgere på Twitter at folk som ikke følger reglene i kongedømmet fører til kaos. «På samme måte som vi følger regler i andre land vi besøker, så må folk også respektere dette landets lover og regler», skriver han.

Det er ikke lenge siden en lignende sak også fikk mye oppmerksomhet i Saudi-Arabia, da Malak al-Shehri la ut et bilde av seg i Riyadh. På bildet har hun på langt skjørt, men ingen hijab. Reaksjonene var tilsvarende sterke også da. Samtidig med at bildet spredte seg, vokste aggresjonen på Twitter. Enkelte skrev hun måtte piskes, andre krevde at hun skulle halshugges og at den døde kroppen burde kastes til hundene.

Sosiale medier er viktige og brukes mye blant unge i Saudi-Arabia. Over halvparten av befolkningen i Saudi-Arabia er under 25 år, og mange føler en enorm kløft mellom seg og måten samfunnet styres. Innenfor de smale, paradoksale og motstridende rammer skal de leve ut sin ungdomskultur.

I boken «Letters to a young Muslim» forsøker Omar Saif Ghobash, ambassadør til Russland for De forente arabiske emirater, å adresse relevante spørsmål til dagens unge muslimer. Han spør: Er det plass til moderate muslimer i islam? Er det lov å stille kritiske spørsmål for muslimer? Ja, er det lov å ta opp temaer som selv fremstår som islamofobe for ekte muslimer?

Da tvillingtårnene i New York ble angrepet 11. september 2001 var Ghobash nettopp blitt far til sin førstefødte. Terrorangrepet ble en sterk vekker for han. Han ville ikke at sønnen skulle vokse opp i en verden der religion ble brukt for å spre hat. Ghobash så at unge var sårbare for rekruttering til ekstremister og propaganda, og visste at han selv måtte sørge for at sønnen ikke skulle falle i slike hender.

Boken er en serie brev som han skriver til sine to sønner, og til muslimer som vokser opp i dag. Han vil vise barna at det er plass til moderate muslimer, som søker svar, som utforsker og som tenker. Ghobash vil at sønnene skal vokse opp til å bli spørrende, at de skal reflektere og undre. Han vil at de skal vite at det er deres fulle rett å tenke og bestemme hva som er rett – og hva som er galt.

En gang da Profeten Muhammed levde møtte han tilfeldigvis en stor gruppe mennesker som var opptatt med å eksperimentere pollinering på daddelavlinger. Til disse menneskene sa Profeten Muhammed: «Hvis dere ikke gjør dette på denne måten, så vil de likevel vokse frem fint».

De fulgte Profetens råd og stoppet med eksperimentet sitt. Avlingene av dadler som fulgte var av dårlig kvalitet. Da han så dem igjen spurte han dem om det mislykkede arbeidet. «Hva skjer med deres daddeltrær?» spurte han dem.

De forklarte Profeten at de hadde stanset forsøket med pollinering etter hans råd. Da svarte Profeten: «Dere kjenner best forholdene i deres verdslige liv». Ghobash konkluderer med at islam ber muslimer ta ansvar for egne liv. Det betyr å ta egne og gjennomtenkte valg.

Snapchat-modellen Khulood ble arrestert og sluppet fri kort tid etter at hun viste seg i skjørtet. Myndighetene sa i en offisiell uttalelse at kvinnen ikke visste at filmen ble lagt ut, og at hun hadde forsikret dem om at hun var i følge med en mannlig verge.

Av de 32 millioner mennesker som lever i Saudi-Arabia i dag er halvparten kvinner. Denne saken handler om mer enn retten til å bære et skjørt for 16 millioner kvinner. Den handler om at den tiden er forbi da myndigheter kunne påtvinge generasjoner på generasjoner abaya og andre plagg uten at de vil spørre hvorfor.